Under två dagar i början av oktober fyllde Sektor3 Bio Rio i Hornstull med personer som är engagerade i och intresserade av miljöfrågor, ekonomi och sociala frågor.

Den 8 oktober arrangerades en filmvisning av The Crisis of Civilization (Nafeez M Ahmed, Dean Puckett även aktuella med ”Grasp the Nettle”).
Detta följdes upp av TEDxHornstull den 9 oktober med temat Change through cooperation.

När Nafeez pratar så är det om de parallella kriserna som drabbar oss (brist på mat, ekonomi, global uppvärmning etc). Det finns en tendens att se dessa kriser som separata kriser, men då allting hänger ihop på ett eller annat sätt så är denna syn problematisk. Kapitalism i form av överkonsumtion leder till resursbrist och avfall som varken människa eller naturen kan ta till vara. Vi konfronteras med klimatkris. Ekonomisk kris. Resursbrist.

Någonting som få talar om, men som denna film lyckas fånga, är att det inte bara handlar om pengar, det handlar om resurser. De få privilegiade äger inte bara våra finansiella tillgångar, de äger våra resurser. Står vi utan pengar klarar vi oss om vi har tillgång till mark. Blir vi utan mark, så har vi inga garantier. Kan vi ta tillbaka makten över våra resurser? och hur gör vi det? En icke fungerande kapitalism råder.

”Har vi byggt upp ett system som inte fungerar, så kan vi också plocka isär det”

Vikten av gräsrotsengagemang, folkrörelse och utövandet av konsumentmakt belystes. Vi, folket, kan visa vad vi vill ha och då måste stat och företag följa. Stora förändringar behövs, men kommer det att ske genom någonting som liknar Occupy-rörelsen eller kommer föränring att ske genom de frön som strös och sätts, och sakta men säkert sprider sig runt om i städer, länder, världen. Eller är det en kombination?

”There’s no ’One size fits all’ when it comes to saving the world”

På TEDx jämförde Rebecka Carlsson samarbete i, och för en hållbar värld med villkorslös kärlek. Vi måste göra det av hela hjärtat, och med den outtömliga viljan att lyfta andra, lyfta sin partner mot nya höjder nästan oavsett  kostnad. Andra talade om förändringarna vi redan ser i företagsvärlden och i arbetarrörelsen.

Utan att veta om det var något som sades eller om det är en sammanfattande efterkonstruktion av mig, så är detta någonting jag tar med mig från dessa dagar:
Radical Optimists, driving major transformation.